Zielona herbata to napój, który zyskał swoją popularność zwłaszcza ze względu na właściwości odchudzające. Jednak nieprawidłowe przygotowanie skutkuje obniżeniem wartości oraz jakości smaku.
O tym, jak parzyć zieloną herbatę warto wiedzieć dla maksymalnego wykorzystania tego cudownego naparu. Na jedną filiżankę sypiemy łyżeczkę suszonych liści i zalewamy wodą o 70 lub 80 stopniach Celsjusza. Niższa temperatura nie będzie w stanie wydobyć z herbaty całej mocy, z kolei wyższa od dopuszczalnej zniszczy jej wszystkie walory. Napar zostawiamy najlepiej pod przykryciem na 2-3 minuty. Dłuższe parzenie nic nie zmieni w jej zdrowotnych właściwościach, a chcąc uzyskać bardzo mocny napar, wystarczy dosypać nieco więcej liści. Kolejną ciekawą rzeczą w kwestii parzenia herbaty jest to, aby pilnować wyznaczonego czasu. Im dłużej liście mają kontakt z wodą, tym herbata staje się bardziej gorzka. Optymalny czas parzenia zapewnia słodki posmak naparu.
Ponadto jak parzyć zieloną herbatę, aby była perfekcyjnie przygotowana, można zasięgnąć starych Japońskich mądrości i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek.